top of page
Başlıksız-1_edited.jpg

Şadan KELEŞ /Amatör Spor ve Gençliğimiz

Günümüz gençliği ,her alanda olduğu gibi sporda da gereken ilgiyi görmüyor bunun yanı sıra olanaklardan faydalanamıyor.

Sporun başlangıcı,mahalleden okula oradanda amatör spor kulüplerine varan bir süreçtir.Ne yazık ki günümüzde en fazla halı sahalarda,play station salonlarında ,sanal alemde dar kapsamda sıkışmış durumda olan spor aktiviteleri gerçekleştirilmekte. İddia oynamak yada şifreli kanallarda maç izlemekten öteye geçemeyen bir gençlik yetişiyor.

HEPİMİZ SUÇLUYUZ...

Ülkemizin spor konusunda net ,kararlı bir politikası olmalı.Bu politikanın uygulanması  ,eğitim kurumlarının spor aktivitelerinden başlamalı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi ; ''Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.''

Ne yazık ki Çay İlçesi'nde birkaç beden eğitimi öğretmeni dışında hiç kimse bir takım oluşturmak,herhangi bir spor dalında sporcu yetiştirmek gibi bir çaba içerisinde değil.Sporcu yetiştirmek,spora yönlendirmek yerine amaçsızca ders saatini doldurup zaman geçirme derdinde olanlar var...

Tabi istisnalar yok değil.

Bu sene Gazi Mustafa Kemal Orta Okulu'nda bayan voleybol takımı kuruldu.Çay'da evet! Ve ben birkaç kez maçlarına gittim.Önder hocamız ve okul yönetimini tebrik ediyorum.Takım çıkaramayan diğer okullara ve eğitimcilere örnek olur inşallah.Şimdilik yazacaklarım bu kadar.Daha uzun yazarak okuyucuyu sıkmak istemem.Bir daha ki yazımız Çay Çağlayan Belediye Spor ve gençliğimiz üzerine olacak.Tüm okuyuculara sevgi ve selamlarımı sunarım.

Şadan KELEŞ- Çay

IMG-20220117-WA0010_edited.jpg

Çayımız Cennettir / Yusuf KARACA

Yıllardır kullandığımız bir cümledir bu 

15 bin merkez nüfuslu 30 küsur bin genel nüfusu bulunan düşünüldüğünde Afyonkarahisar'ın en önemli ilçesi olma potansiyeline sahip olması gereken bir ilçemizdir Çay.Ege'yi iç Anadolu'ya bağlayan bir kapıdır memleketimiz.

 

 Peki Çay neden yıllardır göz ardı ediliyor. Yönetilen parti veyahut belediye reislerinin yaptığı bir durum mudur yoksa komşu ilçelerin gölgesinde kalmasından dolayımıdır?

Bir zamanlar her gelenin dörtyol meydanını düzenlemekten başka birşey yapmaması iş olanakları bakımından bir çok teklif geldiği halde gerekenlerin yapılmaması misal Ü**er Fabrikasının kurulmasına izin verilmemesi, bunun gibi birçok iş olanaklarının bazı sebebi belli olmayan nedenlerden dolayı geri çevrilmiş olması, yıllardır merkez yüz ölçümü az olmasına rağmen kanalizasyon şebekesinin yenilenmemesi ve bu yüzden halkın yollardan şikayet etmesi, daha birçok etken var. Bunların yanısıra etrafındaki ilçelerin yönetimi ele almaya çalışması, söz sahibi olma çabasında bulunması -ki çay barajı olayı açıklamaya yeterli- gereken imkanların verilmediği gibi verilen imkanların da meydana geleneksel bir saat kulesi yapmaktan başka birşeye kullanılmaması Yeşilçayımızı geride bıraktı. 

 

Genç nüfusun hızlıca göç ettiğini dışarıdaki yetişkin nüfusun da geri gelmeyi düşünmediğini kabul etmek zorundayız. Halkımızın bu konular hakkında bilinçli olması gerekmektedir.

Yıllarca yol yapılacak ümidiyle sandığa gidecek kadar geride olduğumuzu görmemizin zamanı geldi. 

Ben bir Çay'ımızın genci olarak Gençlerimize ve ileriki nesile daha refah daha kolay iş olanakları olan bir Çay bırakmak için ne yapabiliriz bunları düşünmemiz, ve sadece evinin önündeki yolun düzgün olmasından ziyade ilçeye yapılan yatırımların yüzdelik olarak eşit dağıtılmasını mahalle mahalle konu edilmek yerine genel olarak Çay olarak ele alınmasını dile getirmesini bilmesini ve gerçekten tarafsız bir Çay olma yolunda birlik olmayı birbirimize aşılamamız lazım. Teşekkür ediyorum.

YUSUF KARACA

IMG_20210430_173955.jpg

Emekliye 2500 TL  Muhtara 4250 TL / Candar CAN

MUHTARLAR NE İŞ YAPAR

Köylerde veya mahallelerde yürütme görevini üstlenen kişilere muhtar adı verilmektedir. Muhtar olan kişi sorumlu olduğu bölgede görev yapmaktadır. Muhtarlar halk tarafından seçildiği için köy veya mahalle sakinleri adına çalışmalar yapmaktadır. Görevini layıkıyla yapan muhtarlar her seçimden başarı ile çıkmaktadırlar. Siyasete bulaşmış muhtar adayları ise ismine cismine bakılmadan başarı olsun olmasın sadece desteklediği parti seçmeni tarafından" bu bizden" diyerek seçiliyor.
En küçük idari birim olan muhtarlık görevini bir kişinin üstlenmesi gerekmektedir. Ayrıca muhtarların yanında ihtiyar heyetide olmak zorundadır. Muhtarların en asli görevi mahalle veya köyde her konuda düzeni sağlamaktır. Yani yerleşim bölgesinde yapılacak bir çalışma olduğu zaman muhtarların haberi olmaktadır. Bunun yanında vatandaşın nüfus, çevre temizliği, yardım ve buna benzer konularına muhtar yardımcı olmaktadır. Bir başka deyişle muhtarın çok sayıda görevi bulunmaktadır. Hiç birşey yapmadan oturduğu yerden maaş alıp gün dolduran muhtarları da görmüyor değiliz.(Dürüst, çalışkan, aldığını hak edenler baş tacı.)
Eskiden muhtarlar ikametgah ilmuhaberi gibi kağıt kürek işleri ile meşgul olup,ihtiyaç sahibi vatandaşlara gerekli belgelerin düzenlenmesinde görevliydiler.Ancak günümüzde teknolojinin de gelişmesi ile bu işlemlerin hepsi e-devlet portalı üzerinden kolayca yapılabilmektedir.Ayrıca Nüfus müdürlükleri ve Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma vakıfları muhtarların bu görev yüklerinin çoğunu üzerlerinden aldılar.
Çay ilçemizde 17 mahalle dolayısı ile 17 muhtar bulunmaktadır.
Şüphesiz hepside çok kıymetli insanlardır.Bunlardan bazıları ben kendimi bildim bileli muhtardır.
Önceleri muhtarlık, kazanç açısından cazip bir şey değildi.Seçimle göreve başlayan muhtarlar cüzi bir miktar ödeme alır,sigorta primlerini kendileri yatırırdı.Hal böyle olunca ikametgah imzalatmak ve mühürletmek için kahve kahve dolaşır , muhtar arardık.İmza ve mühür karşılığında, mühür parası adı altında ödeme yapardık muhtara.(Çay ,sigara parası olsun diye)...
Ocak 2022 itibari ile Muhtar maaşları asgari ücret miktarı olan 4250 TL'ye yükseltildi.Ayrıca muhtarların sigortası devlet tarafından ödenmektedir.Bunun yanı sıra muhtarlar ömür boyu silah taşıma ruhsatı alabiliyorlar.
Muhtarlar,genelde emekli,kamuda görev yapmış,halka mal olmuş, sevilen sayılan inanlar arasından seçiliyor.Zaten bir geliri olan insanlara enflasyona ezdirmemek adına 4250 lira muhtar maaşı verip, milyonlarca emekliye de enflasyona ezdirmeyeceğiz diyerek 2500 liranın reva görülmesini samimiyetsiz buluyorum.
Son olarak şunu belirtmek isterim; artık muhtarlık halka hizmet etmekten ziyade cazip bir meslek olarak görülmeye başlayacaktır.
İlerleyen zamanlarda ,sigorta+4250 TL maaş+ünvan+silah taşıma ruhsatı vesaire vesaire birçok avantajdan faydalanmak isteyen çok sayıda muhtar adayı göreceğiz . Şunu da söylemezsem haksızlık etmiş olurum , çalışan ,hak eden, dürüst olan herkes ,muhtar olsun emekli olsun çok daha fazlasını hak ediyor.

bottom of page