top of page
Yazarın fotoğrafıcayhaber

Bacasız fabrika.Neden olmasın?


Başlamadan not düşelim: Öğrenciye ticari meta olarak bakmıyorum.Amaç öğrenci hareketliliği ve memnuniyeti,dolayısıyla ticari hareketlilik kendiliğinden gelecektir.


Çay Meslek Yüksek okulu’muz 1994-1995 Eğitim–Öğretim yılında iki program ile faaliyete başlamış olup, 2002-2003 Öğretim yılında Elbiz mevkiinde 115.000 m2 arsa üzerine kurulmuş, 3 katlı 2650m2 ’lik kapalı alanı olan eğitim-hizmet binasına taşınmıştır. Meslek Yüksek okulu’muzda Elektrik, Kimya Teknolojisi, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Otomotiv Teknolojisi ve Çocuk Gelişimi olmak üzere toplam 5 Program mevcuttur. Meslek yüksek okulu’muzda 10 adet derslik, 1 adet çizim salonu, 1 adet tam donanımlı bilgisayar laboratuvarı, 1 adet drama salonu, 1 adet kütüphane, 1 adet yemekhane ve toplamda 720 m2 ’lik kapalı alana sahip bina dahilinde 3 adet Elektrik, Otomotiv Teknolojisi Programlarının atölyeleri ile Kimya Teknolojisi Programı’nın laboratuvarı ve 200 m2 ’lik öğrenci kantini bulunmaktadır.


 
Çay Meslek Yüksek okulu'nun öğrenci sayısı

Okulun 2021 yılı bölümlere göre öğrenci sayıları şu şekilde;

İşletme Yönetimi bölümünde 2 öğrenci

Çocuk Gelişimi bölümünde 189 öğrenci

Elektrik Bölümünde 104 öğrenci

Kimya Teknolojisi Bölümünde 73 öğrenci

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları bölümüde 46 öğrenci

Otomotiv Teknolojisi Bölümünde 106 öğrenci

Toplam :520 öğrenci

2019-2020-2021 yıllara göre toplam öğrenci sayısına bakacak olursak ;

Çay MYO 2019 yılında 711 , 2020 yılında 670 , 2021 yılında ise 520 öğrenci kaydı yapmıştır.

İşin tirajı komik yanı ise İşletme Yönetimi programı 2021 senesinde 1 kız 1 erkek olmak üzere toplamda 2 öğrenci kaydı yapabilmiştir.( Her öğrenciye bir Dr.Öğretim Görevlisi düşüyor)))


Okulun öğrenci memnuniyet düzeylerine bakacak olursak ;

2020 yılında oran 66,30 ,2021 yılında ise 68,15 olarak ölçülmüştür.


İCAT,BULUŞ VE FAYDALI MODELLER

Okulumuzda 2019/20/21 yıllarında tescil edilen her hangi bir buluş ,patent ,faydalı model olmamış.Sadece 05/11/2021 tarihinde ‘’ Probiyotik katkılı kefir’’faydalı modelinin patenti için başvuruda bulunulmuştur.

Okulda görevli öğetim elemanlarının 2019 yılında herhangi bir yayını olmamış,2020 yılında 1 yayın ,2021 yılında ise 2 yayını olmuştur.

Okulun 2021 yılı bütçe harcama tutarı ise 2.649.179,61 TL’dir.

Okulun kontenjan ve doluluk oranı

Tüm bu istatistiki verilere dayanarak okulumuzun başarılı olduğunu söyleyebilir miyiz?Hayır !

Çay Meslek Yüksek Okuluna yıllardır yeni bir program kazandırılmamış ,var olan programlar ilgisizlikten kapatılmış,çevre ilçelerdeki okullar gibi yeterli özen gösterilmemiştir.Okulun öğrenci kabul sayıları her geçen sene azalmakta,kötüye giden durumu iyileştirme yönünde idari ve siyasi çevrelerden herhangi bir destek görülmemiştir.Bolvadin MYO/fakülte bünyesinde lisans programları bulundururken Çay MYO Kaderine terk edilmiş bazı programlarda her öğrenciye bir öğretim görevlisi düşecek kadar kötüye gitmiştir.


Gel gelelim Bolvadin meslek yüksek okuluna…

Bolvadin MYO’da 12 farklı program mevcut.Okulun 2019 yılı öğrenci sayısı 1879, 2020 yılı:1746 ,2021 yılı ise; 1309’dur.Çay’a göre öğrenci hareketliliği yönünden iyi olsa da başarı durumunda Çay MYO’ndan pek bir farkı yok.


Tüm bunları neden anlattık?

Ne okulumuzu ne personelini ne de öğrencileri kötülemek gibi bir amacım yok.Şurada yanı başımızda kurulu okula gereken ilgi gösterilse ,siyasi cenah millet bahçesi kurmaya uğraştığı kadar birkaç gözde program getirmeye çalışsa daha iyi olmaz mı?Okulun dolayısı ile ilçemizin öğrenci hareketliliği artırılsa ,öğrenci hareketiyle paralel KYK erkek öğrenci yurdu kurulsa eminim ki ilçe esnafına ilçe ekonomisine katkı sağlar.Bolvadin ilçesi örnek olarak karşımızda duruyor!

İdareciler neden görmezden geliyorlar?

Çay Meslek Yüksek okulunu daha tercih edilebilir seviyeye taşımak için üniversite-halk, üniversite-sanayi, üniversite-yerel yönetim işbirliğini en ileri düzeylere getirmektir. Öğrencilerimize daha mükemmel, yaşanabilir bir ortam sunmak için siyasi ve politik çekişmelerden uzak güvenli ortamı sağlamaktır

Okulun öğrenci potansiyelindeki olası büyüklük ve çeşitlilik ile yöremizin sosyo-ekonomik yapısındaki gelişmesine katkıda bulunduğu yadsınamaz bir gerçektir.Ancak yeterli değildir. Coğrafi bakımdan Çay MYO’nun yerleşiminde bulunduğu Çay İlçesi yurdumuzun bütün illeri ile ulaşımı sağlayan önemli karayolları kavşağında bulunması, büyük şehirlere olan yakınlığı avantaj sağlamaktadır. İlçemizden geçen demiryolu ulaşımı da bu anlamda artılar getirmektedir. Tüm bunların gereğinde, yeterli destekler alındığında ülkemiz standartlarında tercih edilebilir seviyeye ulaşmak için üniversite-halk, üniversite sanayi, üniversite-yerel yönetim işbirliğinin imkanları gözetilerek muhtelif çalışmalar yapılarak okulun hen daha iyi seviyelere gelmesi sağlanabilir hem de ilçe ekonomisinde gözle görülür değişiklikler yaşanabilir diye düşünüyorum. Bu bağlamda mülki ve idari amirleri,sivil toplum kuruluşlarını ve siyasi partileri en önemlisi Yerel yönetimleri çalışmaya davet ediyorum.Göreceksiniz ki tüm bu çalışmalar yapıldığında Çay Meslek Yüksek Okulu standartların üzerinde bir seviyeye çıkacak ,millet bahçesi ve benzeri gereksiz projelerden daha faydalı bir hale gelecektir.

Umarım çağrımıza kayıtsız kalmazsınız.


Bir sonraki yazımda 2019 Mahalli idareler seçimlerinde sözü verilen ,kapatılan SEKA Fabrikası arazisine askeri birlik getireceğiz ,Milli Savunma Bakanı'ndan bizzat sözünü aldık diyen siyasilerden bahsedeceğim.



Candar CAN

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

ÇAY/ AFYONKARAHİSAR


267 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page